
مدل AIDA چیست و چه تاثیری بر بازاریابی و فروش دارد؟
روزانه چند پیامک و ایمیل تبلیغاتی دریافت میکنید؟ پیامک ها و ایمیل هایی که گاهی وسوسه انگیز هستند و بعضی مواقع، هنگام خواندن همان خط اول، شما را دلزده میکنند و آن را از اینباکس گوشی تلفن همراه یا کامپیوتر خود پاک میکنید. این حجم از تبلیغات نشان دهنده این است که شما علی رغم میل باطنی خود در بمباران تبلیغاتی محصولات و برندها قرار گرفته اید. اگر می خواهید بدانید این بمباران تبلیغاتی در دیجیتال مارکتینگ چیست و چگونه صورت میگیرد، باید به دنیای خرید آنلاین و تغییرات پیرامون آن توجه بیشتری داشته باشید.
استراتژی های مختلف بازاریابی و کمپینهای تبلیغاتی کسب و کارها، دیگر منحصر به تیزرها و بیلبوردها نیستند. روشهای جدید و پربازدهی همچون مدل AIDA این روزها طرفداران بسیاری پیدا کرده است. زیرا آیدا به کسب و کارها کمک میکند تا از اولین سرچ ها و جستجوهای کاربران تا لحظه خرید محصول توسط آن ها، به خوبی مطلع شوند و طبق خواستهها و مسیر طی شده توسط کاربران، فعالیت حرفهای خود را برای افزایش فروش و سایر اهداف بازاریابی، ارتقاء دهند. در این مقاله به تعریفی ساده و روان از مدل آیدا میپردازیم، سپس تأثیر این مدل بازاریابی را بر دو قسمت فروش و تولید محتوا بررسی میکنیم. تا انتها همراه محسن ام پی بمانید.
پیشنهاد ویژه: دوره دیجیتال مارکتینگ
مدل AIDA مخفف چیست؟
مدل AIDA که به نام قیف بازاریابی آیدا هم شناخته میشود، یک مدل بازاریابی دیجیتال است که از لحظه شنیدن نام یک برند و محصول، تا زمان خرید محصول توسط مشتری را به شما نشان میدهد و در واقع با استفاده از آن میتوانید فرآیند شناختی خرید مشتری را متوجه شوید.
حتما بخوانید: با ۹ روش بازاریابی دیجیتال آشنا شوید
مدل بازاریابی آیدا یا AIDA Model در حقیقت، مجموعهای از راهکارها، برای ترغیب و جذب کاربران است که در نهایت یک یوزر یا کاربر را تبدیل به مشتری محصول میکند و از این طریق منجر به افزایش فروش میشود. این مدل از 4 مرحله شناختی به وجود میآید و ترکیب حروف اول کلماتی است که در ادامه به آن ها اشاره میکنیم:
مرحله اول جلب توجه کاربر یا Attention
اولین مرحله از مدل آیدا، جلب توجه کاربران به منظور شناخت و آگاهی از برند شما است و میتوان آن را سخت ترین مرحله دانست. اگر بهترین و با کیفیتترین محصول قرن را تولید کنید، در حالیکه مخاطبین، شناختی از محصول شما نداشته باشند، عملا با شکست مواجه میشوید.
روش هایی مانند اینفلوئنس مارکتینگ یا همان تبلیغ برند با استفاده از افراد معروف و تأثیرگذار، افزایش رتبه سایت و بهبود سئو آن و تعامل با کاربران از طریق سوشال مدیا، منجر به دیده شدن برند و افزایش آگاهی از محصولتان میشوند.
مرحله دوم علاقه مند کردن کاربر یا Interest
در این مرحله کاربرانی که با برند شما آشنا شده و هنوز پیگیر شما هستند را با ایجاد جذابیت های منحصر به فرد، به مرحله بعدی میکشانید. جذاب سازی از طریق کارهایی همچون بسته بندی های خاص، تولید محتوای داستانی و استفاده از تیترهای تحریک کننده، هدایا و تخفیفهای ویژه به مخاطبین، ایجاد میشود.
مرحله سوم ترغیب کردن یا مشتاق کردن کاربر یا Desire
پس از طی یک مسیر پرچالش، توانسته اید مخاطبین خود را به سومین مرحله از مدل AIDA، که مشتاق کردن آن ها نسبت به محصول است، برسانید. در این قسمت از بازاریابی، شما با استفاده از روش هایی وسوسه انگیز باعث مشتاق شدن مخاطب نسبت به انجام فعالیت موردنظر خود میشوید. روش هایی مانند: مقایسه محصول با محصولات رقبا و یا نمایش کامنت های مثبت و مملو از رضایت مشتریان قبلی تان، تأثیر به سزایی در مشتاق کردن مشتریان بالقوه فعلی تان دارد.
مرحله چهارم کاربر را تشویق به انجام کار یا اقدام به عمل نمودن یا Action
تمام مشتریان بالقوه ای که در 3 مرحله قبل، برند شما را دنبال میکردند، در این مرحله و با استفاده از یک استراتژی قدرتمند به مشتریان بالفعل برندتان تبدیل خواهند شد. انجام یک کار یا اقدام به عمل از سوی مشتری بسته به نوع هدف کسب و کارها، میتواند خرید محصول، دانلود یک فایل، ثبت نام در دوره های آموزشی، شنیدن یک پادکست و امثال آن باشد.
فرآیند اقدام به عمل از سوی مشتری، با استفاده از دکمه های CTA یا Call To Action اتفاق میافتد. کال تو اکشن یک دکمه یا لینک است که در سایتها، شبکههای اجتماعی، پیامکها و ایمیلها تعبیه میشود تا کاربر با کلیک بر روی آن، اقدام به کارهایی مانند خرید، دانلود، ثبت نام و… نماید.
تأثیر مدل AIDA در تولید محتوا
با گسترش اینترنت، کاربران برای گرفتن پاسخ خود راجع به یک موضوع، محصول و یا خدمات، بدون درنگ به موتور جستجوی گوگل مراجعه میکنند. هنگام سرچ و دیدن نتایج جست و جو، بر روی آن سایتی کلیک میکنند که حاوی کلمات کلیدی، عنوان جذاب و پاسخ گوی سؤال آن ها باشد تا بتوانند از طریق محتوای صفحه انتخابی شان، نیاز خود را مرتفع کنند. هر 4 مرحله مدل AIDA با استفاده از کلمات و محتواهایی انجام میشود که برای کاربران تولید میکنید. تولید محتوای ناب و چشمگیر، میتواند یک کاربر را به یک مشتری بالفعل و وفادار تبدیل کند.
حتما بخوانید: تولید محتوای الکترونیکی ضرورت رشد در دنیای دیجیتال
آنچه در مقاله مدل AIDA آموختیم
با تعریفی ساده و روان از مدل بازاریابی آیدا، هر 4 مرحله جلب توجه، علاقه مند کردن، اشتیاق و اقدام به عمل را توضیح دادیم. گفتیم که این مدل بازاریابی مفید، چگونه بر فروش و تولید محتوای کسب و کارها تأثیر گذاشته و منجر به افزایش آگاهی از برند و بالا رفتن فروش خواهد شد. آیا تا به حال از این روش در بازاریابی برای آگاهی دادن و ترغیب مشتریانتان به خرید استفاده کرده اید؟ نظرات ارزشمند خودتان را با ما در میان بگذارید.